donderdag 20 september 2018
Atletiek

Atletiek (250)

De selectie voor de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires is bekend. Uiteindelijk nemen 32 Belgische atleten uit 20 sporten deel aan dit evenement.
Van 6 tot en met 18 oktober mag de Argentijnse hoofdstad 4.000 jonge topatleten van 15 tot en met 18 jaar uit 206 landen verwelkomen voor de derde zomereditie van de Jeugd Olympische Spelen.

Van VS-zijde werd Myrthe Van Der Borght geselecteerd voor deelname aan het kogelstoten. VS-Trainer Filip Eeckhout maakt als coach tevens deel uit van de Belgische atletiekdelegatie.

Belgische selectie Atletiek:

bron: https://teambelgium.be/nl/artikel/team-belgium-telt-nu-32-atleten-voor-de-jeugd-olympische-spelen

CR 100m horden SEN/AC dames

Gisteren, zondag 9 september, heeft Justien Grillet haar schitterend seizoen afgesloten met deelname aan de interclub 1ste divisie in Zoetermeer. Justien nam er deel met haar Nederlandse club HAAG.
Justien liep er de 100m horden in 13"85, goed voor een nieuw clubrecord.

Kids athletics

Kids' Athletics is de ideale instap-wedstrijdvorm voor beginnende jeugdatleten, het is gebaseerd op het IAAF Kids' Athletics-concept van de internationale atletiekbond IAAF.

Voor iedereen: Ben je tussen 5-12 jaar oud en heb je zin in je eerste atletiekuitdaging, dan is Kids' Athletics iets voor jou! Je moet niet aangesloten zijn bij een atletiekclub.

Samen voor de overwinning gaan: Je doet in groepjes van 4-8 kinderen verschillende atletiekwedstrijdjes, op het einde wordt eenploegrangschikking gemaakt. Help jij jouw ploeg aan de winst?
Lopen, werpen én springen: Je doet 8-10 verschillende wedstrijdjes die een leuke mix zijn van spurten, lopen, werpen en springen.

Snel: In 2 uur tijd heb je je spieren opgewarmd, heb je alle wedstrijdjes gedaan en is er nog tijd om je diploma te krijgen. Gedaan met wachten, Kids' Athletics is 2 uur non-stop atletiekplezier!

Wanneer: Zaterdag 15 september 9u45 tot 12u15.
Waar: Putbos Sport Vlaanderen stadion

Inkom en inschrijving: GRATIS
Je kan je ter plaatse individueel of in groep inschrijven.

Openingsuren VS-shop september

Openingsdagen in september: woe 5/9 (19u-20u), vrij 14/9 (18u35-20u) en woe 26/9 (18u35-20u)

of op afspraak.

 

Voor een afspraak, opmerkingen, vragen of suggesties over de aangeboden artikelen kan u steeds contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ruben Persoons had de eer om van de Belgische kleuren te verdedigen op het Europees Kampioenschap G-atletiek in Berlijn van maandag 20 augustus tot zondag 26 augustus.

Een tweetal weken nadat Hanne en Justien schitterden op het EK in Berlijn was het dus de beurt aan Ruben om zijn eerste EK te betwisten in het mythische stadion van Berlijn. Ruben startte in 3 onderdelen, de sprintnummers 100m en 200m en het verspringen.

Woensdag 22 augustus mocht hij de eerste keer de piste op voor de 200m. Dit is niet Ruben zijn geliefde nummer maar dit was wel goed om de eerste wedstrijdstress van de competitie van zich af te schudden. Na 200m stopte de klok op 29”75 (W +1.7) wat net iets boven zijn PR is van 29”60. Het leverde hem net geen finaleplaats op maar daar zal zeker niet om getreurd zijn.

Donderdag 23 augustus in de vroege vooravond stond de finale verspringen bij de T37-atleten op het programma. In zijn lievelingsnummer was het Ruben zijn doel om voor de eerste keer de 5m grens te overschrijden. Na de eerste 3 pogingen van 4m60 (W 0.6), 4m44 (W -1.7) en 4m78 (W0.7) stond Ruben op een 8ste plaats en verzekerde zich zo van nog 3 extra pogingen. Bij de 4de en 5de poging landde hij na 4m71 (W -0.1) en 4m30 (W +0.7). Alles moest dus gezet worden op de laatste poging om de 5m grens te slopen. Ondanks een lichte tegenwind van -0.5m/sec behaalde Ruben zijn doel en landde exact op 5m00. Doel bereikt en een 8ste plaats in de finale was zijn beloning.

Op vrijdag 24 augustus stonden in de voormiddag nog de reeksen van de 100m op zijn programma. Doel was hier een finaleplaats proberen te behalen. In een met stevige tegenwind van -3.3m/sec gelopen 1ste reeks arriveerde hij in 14”06. Ver boven zijn PR van 13”58 maar met deze wind niet verwonderlijk natuurlijk. Dit leverde ook een mooie finaleplaats op. In de finale om 18u liep Ruben naar een 14”06 (W-0.6) en een 8ste plaats.

Ruben kan dus op een schitterend eerste Europees kampioenschap terugblikken. Met de deelname aan dit EK, en een ervaring rijker, zal het zeker naar meer smaken. Vanaf nu zal Ruben er alles aan doen om zijn grote doel, de paralympische spelen in Tokyo 2020, te behalen.

Proficiat Ruben met je prestaties en behaalde doelen, en hopelijk zien we je in 2020 ook in Tokyo!

 

Verslag: Pascal Puylaert

Zaterdag 25 augustus was het Henegouwse Moeskroen (JSMC) de gastheer voor de Nationale Interprovinciale match. Deze interprovinciale match is vergelijkbaar met de Beker van Vlaanderen maar dan voor de Belgische provincies waarbij voor iedere proef 1 atleet geselecteerd wordt om te strijden voor 5 bekers, kadetten jongens en meisje, scholieren jongens en meisje en overall klassement. De 11 provincies: West- en Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg, Vlaams- en Waals Brabant, Namen en Henegouwen, Luik en Luxemburg, het Brussels Gewest.

3 VS-atleten hadden de eer om door het Provinciaal comité geselecteerd te worden om de Oost-Vlaamse kleuren te verdedigen.

Op de middag nam Marie De Troyer bij de kadetten meisje het verspringen voor haar rekening om punten te verzamelen voor de ploeg. In een jammer genoeg steeds winderig Moeskroen was het niet gemakkelijk om een constante aanloop te verwezenlijken. Niet te min behaalde ze met 5m14 (W +2.2) een 3de plaats wat goed was voor 10 punten. Opdracht volbracht.

De 1500m bij de scholieren jongens met Alex Dhondt stond om iets na 14u geprogrammeerd. Nadat Alex donderdag op onze VS-sprintmeeting nog zijn record op de 800m gevoelig had verbeterd startte hij hoopvol voor een goede wedstrijd.  Alex liep ook een attente wedstrijd tot het ingaan van de laatste 400m. Blijkbaar waren de benen toch niet voldoende hersteld en moest hij de groep laten gaan. Uitbollend liep hij naar 4’31”23 en een 8ste plaats, goed voor 5 punten voor de Oost-Vlaamse ploeg.

Laatste VS-atlete in actie was Myrthe Van der Borght in het kogelstoten bij de scholieren meisjes. Myrthe gooide bij haar 4de en laatste poging (beste 8 krijgen 1extra ipv 3 extra pogingen in de kampnummers) de kogel 15m08 ver. Dit was net niet voldoende voor de overwinning waardoor Myrthe een zeldzame nederlaag leed. Haar 2de plaats leverde wel 11 punten op voor de Oost-Vlaamse ploeg.

Oost-Vlaanderen domineerde gans de dag de competitie en behaalde reeds voor de 23ste keer de overwinning in het overall klassement. Naast het overall klassement waren ook  de kadetten jongens, scholieren meisje en jongens de beste provincie in hun leeftijdscategorie. De kadetten meisjes ploeg eindigde na diskwalificatie op de 4x 100m, en hertelling van de punten, op de 2de plaats na de provincie Luik op 2,5 punten. Mits een geldige 4x100m aflossing had Oost-Vlaanderen ook dit klassement gewonnen en een 5 op 5 gehaald.

Proficiat aan de 3 VS-deelnemers met hun selectie en prestaties voor de Oost-Vlaamse ploeg.

De uitslagen zijn HIER terug te vinden.

 

Verslag Pascal Puylaert

 

Davy zilver op BK meerkamp M35

Zaterdag 18 augustus stonden de Belgische kampioenschappen meerkamp op het programma in het Luikse Herve.
Van VS-zijde was er één deelnemer namelijk Davy Uyttenhove bij de masters M35.
Davy deed het zeer goed en behaalde na een dagje zwoegen de zilveren medaille achter de ongenaakbare Pieter Quartier van Deinze in zijn categorie M35.

Ver 5m22 (W-0.7)

Speer 40m78

200m 26”09 (W-1.5)

Discus 27m83

1500m 5’29”37

2316pt

 

Proficiat Davy.

 

verslag: Pascal Puylaert

VS–dames boven op het PK 10.000

Woensdagavond 22 augustus stonden 18 dames aan de start van het PK 10.000 m in Oudenaarde. Hieronder 3 VS-ers. De ‘geroutineerden’ Kathleen Steenhaut en Marie-Jeanne Buyle en ‘debutant’ op deze afstand Tine Vandenborne. Het weer en de sfeer waren uitstekend. Van bij de start nam Kathleen het voortouw en al gauw vormde zich een groepje van vier waaronder ook Tine. Kathleen hield het tempo in de kopgroep net boven de 3’50” per km. Tine hield zich kalm en volgde zonder problemen. De voorafgaande trainingen hadden aangetoond dat de conditie goed zat, maar het was toch haar debuut op deze ook ‘mentaal’ lange afstand.

Na 4 km nam Tine het kopwerk van Kathleen over. Halfweg passeerden ze in 19’15”. Kathleen nam nog eens over, maar nadien bleef Tine aan de kop rondjes draaien van 92 à 93”. Kathleen moest een klein gaatje laten maar had Tine steeds in het vizier. En je weet, Kathleen geeft niet af ! Beide dames stoomden door onder applaus en aanmoedigingen van familie, vrienden, trainers en toeschouwers. Zij behaalden respectievelijk als 1° en 2° van het 18-koppige deelnemersveld de eindmeet. Voor Tine in een tijd van 38’34”59 en voor Kathleen in een tijd van 38’39”93. Voor Tine betekende dit naast de provinciale titel bij de juniores ook een B-statuut bij het topteam van VS. Voor Kathleen was dit naast de provinciale titel bij de W50 ook een bevestiging van de conditie in haar voorbereiding naar de wereldkampioenschappen van de Masters die begin september doorgaan in Malaga. Ondertussen had ook Marie-Jeanne in de achtergrond kranig haar rondjes gedraaid. Ze maalde de 25 pisterondjes af in 54’43”95. Daarmee behaalde ze de 2° plaats bij de W65 ! Ook Marie-Jeanne neemt deel aan de wereldkampioenschappen te Malaga.

3 verschillende generaties met elk zijn mooie prestatie. Proficiat dames !

 

Verslag:Geert Willems

Jeugdtrainers gezocht!

Dringende oproep voor trainers !
Momenteel zijn we op zoek naar mensen die graag training zouden willen geven het volgende seizoen.

Wat is er voor nodig?

  • Je moet beschikbaar zijn op woensdag (van 17.30u tot 18.30u of 18.30u tot 20u) en/of vrijdag (van 18.30u tot 20u)
  • Je moet geen ervaring hebben binnen de atletiek
  • De zin om jonge atleten de kans te geven hun sport te beoefenen

Wat bieden wij aan:

  • Hulp van de huidige trainers en jeugdcoördinatoren
  • Een verzameling van spelletjes, oefeningen en tips
  • Een vergoeding per training
  • Een leuke manier om je conditie te onderhouden
  • Veel lachende gezichten van onze atleten

Hoe gaat het in zijn werk?

Elke twee maanden sturen wij een doodle die je kan invullen met je beschikbaarheid. Op deze manier maken wij de planning en weet jij aan welke groep je training geeft en wat het onderwerp is. De eerste trainingen kan je hulptrainer zijn en bijvoorbeeld een meer ervaren trainer helpen. We communiceren vooral via email en staan altijd paraat als je vragen hebt.

Dus ben jij een atleet die training wil geven, ben jij een ouder die tijd heeft tijdens dat je zoon/dochter training aan het volgen is of ben je iemand die ons uit nood wil helpen contacteer ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of spreek ons aan tijdens de training.

Sportieve groeten,

Koen en Daan

KvV: Goud voor Myrthe, Brons voor Marie

Reeds meer dan een decennia lang staan op 15 augustus de Vlaamse Kampioenschappen voor kadetten en scholieren op de kalender. Dit jaar waren we te gast in het ‘Wouter Weylandt’ stadion in Gentbrugge waar Racing Club Gent (RCG) voor een prachtige organisatie zorgde.

Reeds heel vroeg ging Eline Van Doorselaer van start in de 300m horden bij de kadetten meisjes. Gezien de felle wind, en zeker in de laatste rechte lijn waar alle loopnummers zware tegenwind hadden, zou het geen makkelijke opdracht worden om een PR te verbeteren. In de eerste reeks werd Eline na een moeilijke race, waarbij ze nooit het juiste ritme vond, 4de met een tijd van 51”71 ver boven haar PR. Later op de dag stond ook nog het hinkstapspringen op haar programma.

Om 11u begon Nina Denolf aan haar hoogspring competitie. Haar aanvangshoogte van 1m45 was geen probleem maar jammer genoeg faalde ze daarna 3x op 1m50 waardoor haar wedstrijd er op zat. Met een PR van 1m56 was ze met deze 1m45 zeker niet tevreden maar door vakantie en een pijnlijke knie zat er momenteel niet meer in. Nina werd hiermee 9de.

Een half uurtje later was het de beurt aan Myrthe Van der Borght in het kogelstoten bij de scholieren meisjes. Myrthe was als 6de van het EK U18 met een nieuw Belgisch record van 16m19 de topfavoriete voor de Vlaamse titel maar mede EK deelneemster Elena Defrere (DCLA) mocht zeker niet uit het oog verloren worden. Myrthe opende eerder bescheiden met 14m15 om bij de 3de poging de kogel naar 15m26 te stoten waarmee ze de leiding na 3 pogingen nam. Elena gooide echter bij de 4de poging 9 cm verder waardoor Myrthe op achtervolgen was aangewezen. Maar zoals vaak kan er bij de laatste poging nog veel gebeuren en Myrthe haalde nog eens alles uit haar worp om de kogel op 15m94 te laten landen en de Vlaamse titel binnen te halen. Na het EK had Myrthe een deugddoende vakantie ingelast en moest ze tevens een weekje rusten met een kleine blessure waardoor ze toch tevreden was met de afstand van haar laatste beurt. Dit belooft voor het BK! Myrthe haar seizoen is na het BK echter nog niet ten einde want ze is geselecteerd voor de Youth Olympic Games (YOG), de jeugd Oympische spelen, die van 6 tot 18 oktober in Argentinië doorgaan.

Na de middag kwam 2de jaars cadet  Marie De Troyer voor een eerste keer in actie bij het verspringen. Door de sterk variërende meewind ging het geen gemakkelijke wedstrijd worden om de plank optimaal te treffen. Na  sprongen van 5m03 (W+3.8), 5m07 (W+1.6) en 5m11 (W+2.3) stond Marie op een 5de plaats. Na nog eens 5m08 (W+3.0) en 5m11 (W+2.0) was het alles of niks bij de laatste poging  om toch nog een podiumplaats te behalen, hiervoor diende ze naar 5m28 te springen. Dit lukte net niet want ze landde bij haar 6de poging na 5m23 maar hield er wel een nieuwe PR aan over want de wind was met +1,5 gunstig gezind. Hiermee ging ze ook nog van plaats 5 naar een knappe 4de plaats. Met alle sprongen over de 5m en een nieuwe PR kon ze tevreden terugblikken op haar wedstrijd en zich concentreren op haar hinkstapwedstrijd later op de dag.

William Van Kerckhove, 2de jaars cadet, startte in het hoogspringen voor de eerste maal in een groot kampioenschap. Met een PR van 1m65 heeft hij zich ook al geplaatst voor het BK. Zijn aanvangshoogte van 1m55 was geen probleem en klaarde hij bij de 1ste beurt. Op 1m60 had hij 2 pogingen nodig om uiteindelijk nadien bij zijn 3de poging over 1m65 te gaan. 1m70 is nog net te hoog maar kan zeker één van deze weken bedwongen worden. Met de 1m65 werd hij heel knap 4de met een evenaring van zijn PR.

1ste jaars cadet Cédric Broeckaert startte eveneens in zijn eerste grote kampioenschap met als doel in het discuswerpen zijn PR van 39m18 boven de 40m grens te brengen en een startbewijs op het BK in september te veroveren. Ook hier waren de weersomstandigheden met de felle zijwind niet ideaal om de discus mooi te laten zweven. Cédric haalde bij zijn 1ste poging 36m63 en daar bleef het ook bij want zijn volgende 2 worpen waren nul. Hierdoor strandde hij jammer genoeg op een 9de plaats op slechts 12cm van de 8ste die recht gaf op 3 extra pogingen. De 40m grens zal er één deze dagen wel uitkomen als de omstandigheden eens mee zitten.

Tijdens het vieruurtje was het voor Eline Van Doorselaer en Marie De Troyer tijd om in hun 2de nummer van de dag het hinkstapspringen te starten. Beiden hadden gans de wedstrijd last om de plank te treffen.

Eline opende met behoorlijke 10m05 (W +2.7) maar stootte nog ver voor de plank af. Nadien kon ze zich jammer genoeg niet meer verbeteren en strandde ze op de 8ste plaats. Eline was zwaar teleurgesteld na de wedstrijd want ook haar 300m horden had haar al niet gebracht wat ze er van verwacht had.

 

Marie haar 1ste poging landde na 10m80 wat een sterke verbetering van haar 10m32 zou betekenen maar de wind blies teveel in het voordeel (W+2.6). Na een 10m64 (W+2.8) sprong ze bij de 3de poging wel naar een nieuwe PR van 10m84 met geldige wind van +1.9. Hiermee stond ze na de eerste 3 pogingen op een onverwachte 3de plaats maar met amper 7cm voor op de 4de. In de 4de poging landde Marie na 10m90 maar ook hierbij was de wind net iets meer dan 2m/sec, nl +2.1. Ondanks dat bij de 5de poging haar concurrente voor het brons met 10m89 tot op 1cm kwam en de spanning nog wat opbouwde was het bang afwachten wat de laatste poging zou opleveren. Beide atleten verbeterende zich niet meer waardoor Marie met een 3de plaats, een dik PR en het brons huiswaarts kon gaan. Op het BK zit de 11m er zeker in want Marie heeft bij haar 6 pogingen steeds (ver) voor de plank afgesprongen.

Laatste VS-er in actie was terug Cédric Broeckaert in het kogelstoten bij de kadetten jongens. Als 1ste jaars tegen 2de jaars reeds veel krachtigere jongens opboksen is niet evident. Met 10m90 in zijn 1ste poging behaalde Cédric een 10de plaats. Ondanks alles zal Cédric heel wat bijgeleerd hebben en dit zeker bij de volgende wedstrijden en kampioenschappen kunnen gebruiken.

 

Het behalen van 1x goud en 1x brons met 6 atleten op 9 proeven kunnen we tevreden terugblikken op dit kampioenschap. Als iedereen terug is uit vakantie kunnen we zeker met een grotere VS-delegatie naar het Belgisch kampioenschap op zaterdag 8 en zondag 9 september in Kessel-Lo trekken.

Alvast proficiat aan alle deelnemers aan dit kampioenschap.

 

Verslag Pascal Puylaert