woensdag 21 november 2018

Vooruitblik op een druk atletiekweekend voor de VS-toppers

Dit weekend is voor onze toppers een belangrijk weekend met de Belgische en Italiaanse kampioenschappen alle categorieën (AC).

Vrijdag 30 juni om 17u start Serena Capponcelli met de kwalificaties voor het hoogspringen op het Italiaans kampioenschap in Trieste (een Italiaanse stad ten oosten van Venetië aan de grens met Slovenië). Normaal is het behalen van de finale die op zaterdag 1 juli om 18u15 plaats vindt een formaliteit. Met haar persoonlijk record (PR) van 1m89 staat Serena met de 2de prestatie ingeschreven en zou ze graag de grens van 1m90 overschrijden. In onderstaande link kunnen jullie de deelnemerslijst zien: http://www.fidal.it/risultati/2017/COD6076/GaraL126.htm). Meer informatie kunnen jullie ook op http://www.fidal.it/calendario/CAMPIONATI-ITALIANI-INDIVIDUALI-ASSOLUTI-su-PISTA/COD6076 terug vinden (wel in het Italiaans).

Zaterdag 1 juli starten eveneens de Belgische Kampioenschappen in het mythische Koning Boudewijnstadion te Brussel. Op zaterdag worden traditioneel de reeksen van de loopnummers tot 1500m gelopen met als inzet een finale plaats op zondag.

Justien Grillet start als 1ste VS-atlete op de 400m horden om 12u30. In één van de sterkst bezette 400m horden reeksen ooit op een BK neemt ze het oa op tegen Axelle Dauwens (ACME, deelneemster op de Olympische spelen in Rio), de Gentse Nena De Coninck ( KAAG, Europese kampioene bij de junioren en geselecteerd voor het EK U23), Margo van Puyvelde (ASVO, geselecteerd voor EK U23) en Marlien De Jans (DEIN). In het Oost Vlaams onderonsje kan ze proberen haar PR van 58”74 gevoelig te verbeteren en wie weet misschien de norm (57”50) voor de Universiade in Taipei van 23 tot 28-8 lopen. De finale is op zondag om 14u gepland.

Een klein uurtje later starten er 2 VS-atleten Niels Verbraekel en Bram Bollaert op de 400m horden bij de mannen. Niels staat ingeschreven met de 11de tijd (9de Belgische) met 53”79 . Indien hij voldoende gerecupereerd is van zijn examens behoort een finaleplaats tot de mogelijkheden en kan hij op zondag om 14u10 zich meten met de beste Belgische hordelopers. Bram staat met een seizoen beste van 58”83 aan de start en kan zich opladen om een poging te ondernemen om de C-norm van het Topteam (58”20) te behalen.

Om 14u40 mag Joris de Clercq in de startblokken kruipen voor zijn 1ste BK bij de ‘grote’ mannen. Met een PR van 11”04 kan hij zich als doel stellen om voor het eerst onder de magische grens van 11” te lopen, aan tegenstand zal hij zeker geen gebrek hebben.

Normaal startte Michiel de Vydt rond 16u op de 800m bij de mannen. Jammer genoeg moest Michiel deze week afmelden met een contractuurtje in de hamstrings dat hij enkele dagen ervoor had opgelopen. Na een laatste test bleek het niet mogelijk om voluit te kunnen lopen.

Sinds 2 jaar betwisten de atleten met een handicap (AMH) ook hun BK op hetzelfde kampioenschap als de reguliere atleten. Ruben Persoons mag vanaf 16u30 zijn beste sprongen boven halen om zijn SB van 4m44 proberen te verbeteren en misschien tevens het Belgisch record bij de T37 dat met 4m56 op zijn naam staat aan te scherpen.

Joris De Clercq en Lennert De Lathauwer zijn geselecteerd voor de 200m. Lennert met een PR van 22”02 krijgt een mooie kans om op de snelle piste de magische grens van 22” te doorbreken terwijl Joris zich als doel kan stellen zijn PR van 22”34 gevoelig scherper te stellen. Om 16u50 kunnen ze op heel sterke tegenstand rekenen op de halve baanronde om hun doelen te bereiken.

Op de 1500m bij de vrouwen verdedigt Tineke Commerman om 17u30 de kleuren van VS. Tineke staat met haar PR van 4’40”43 als 14de ingeschreven en kan zich voor de finale van zondag plaatsen als ze zich bij de 12 beste tijden kan lopen. Met haar PR verbetering op 800m vorig weekend op de Flanders cup in Lokeren naar 2’17”58 heeft ze de goede conditie te pakken en heeft dit een pak vertrouwen opgeleverd.

 

Op zondag 2 juli worden niet alleen de finales van de loopnummers afgewerkt maar strijden ook de kampers om de Belgische titels.

Het verspringen bij de vrouwen met Hanne Maudens als ranglijst aanvoerster start om 12u30. Zonder tegenslagen kan de Belgische titel Hanne niet ontglippen. Met een SB van 6m35 steekt ze ver boven de 2de beste Belgische ingeschreven uit. Hanne zal moeten rekenen op de concurrentie van een Nieuw-Zeelandse en een Franse atleten om voor een spannende wedstrijd te zorgen.

Zonder tegenslag zaterdag loopt Justien Grillet om 14u de finale van de 400m horden.

Indien Niels Verbraekel zich zaterdag heeft kunnen plaatsen voor de finale van de 400m horden bij de mannen kan hij om 14u10 terug in de startblokken kruipen.

Siemen Timmermans begint om 14u45 aan zijn BK in het polsstokspringen. Siemen, verrassend 3de vorig jaar, kan nu hij zijn nieuwe stokken gewoon is zijn PR van 4m70, vorige week gesprongen, gevoelig scherper proberen te stellen. Misschien ligt de magische 5m grens in het polsstok wel binnen bereik? 

Na het verspringen zaterdag treedt Ruben Persoons ook aan op de 100m bij de AMH T37. Ruben wil zijn PR van 13”81 einde mei gelopen op het Nederlands kampioenschap AMH in Terneuzen aanscherpen.

Na het verspringen zal Hanne Maudens ook nog de kogel ter hand nemen in functie van haar voorbereiding voor de meerkamp op het Europees kampioenschap U23 in Polen van 13-7 tot 16-7. Doel is haar PR van 12m53 van op de meerkamp in Götzis te verbeteren.

Mocht Tineke Commerman er zaterdag in slagen de finale te halen op de 1500m dan mag ze om 17u15 terug in actie komen.

Kenners zullen zich misschien afvragen hoe het komt dat kogelstoter en discuswerper Filip Eeckhout niet in de deelnemerslijsten staat . Filip kan dit jaar wegens familiale verplichtingen niet deelnemen en zal sinds lang het BK aan zich voorbij laten gaan.

Live resultaten kunnen jullie via onderstaande link volgen:

http://www.liveresults.be/

Naast het BK kunnen we ook nog melden dat Myrthe Van Der Borght  van 2 tot 8 juli deelneemt aan de FISEC-spelen (Internationale scholensport) in het Italiaanse Lignano-Bibione ten noord-oosten van Venetië). Meer info ontbreekt momenteel nog.

 

VS wil alle atleten heel veel succes toe wensen en hoopt dat jullie allemaal mooie prestaties behalen.

 

Voorbeschouwing: Pascal Puylaert

Read 881 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.