donderdag 20 juni 2019

Eline en Marie op ISF Atletics World school Championships 2019

Van maandag 13 tot zondag 19 mei 2019 vonden de ISF Atletics World school Championchips plaats in het Kroatische Split. Tevens was dit de 16de Jean Humbertcup Memorial.

 

Van VS zijde hadden Eline Van Doorselaer (2003) zich met haar school Don Bosco Zwijnaarde geplaats voor de scholencompetitie en had Marie De Troyer (2003) zich voor het selectieteam kunnen plaatsen.

De ISF World school championship of ook wel Jean Humbertcup genoemd is een internationale wedstrijd waarbij meer dan 500 atleten, jongens en meisjes, van 15 tot 18 jaar (2001 tot 2004) uit 30 verschillende landen deelnemen. De landen die deelnemen komen uit alle werelddelen. Voor Azië waren dit oa een sterke delegatie uit China, het Chinees Taipei, India, Israël en Iran. Vanuit Zuid Amerika waren er deelnemende teams van Brazilië en Chili. Uit Oceanië was Australië met een hele sterke delegatie present en voor het Afrikaans continent waren er teams van Algerije. De meeste teams kwamen uit Europa met oa ploegen uit sterke atletieknaties als Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Portugal, Turkije, Wit Rusland, Oekraïne, Servië, Tsjechië en het gastland Kroatië.  België werd vertegenwoordigd door 2 delegaties namelijk een Vlaamse ploeg (Belgium Flanders) en een Franstalige ploeg (Belgium Francofone).

Zowel bij de jongens als meisjes kan men aantreden in 2 teamcompetities, er is een competitie die enkel bestaat uit een scholenteam en een competitie waarbij teams deelnemen met geselecteerde atleten. Ieder team bestaat uit 6 atleten die zowel aan een kamp- als een loopnummer dienen deel te nemen. Aan de hand van hun prestaties kunnen ze volgens een tabel punten verzamelen voor het team.

 

Op de eerste competitie dag woensdag 16 mei traden zowel Eline als Marie individueel aan. Ondanks de onheilspellende weersverwachtingen van 75% kans op regen startte de competitie onder een aangename temperatuur en een stralende zon die van gans de dag niet zou verdwijnen, dus ideaal atletiekweer.

Eline startte haar competitie in de 2de van 3 reeksen op de 300m horden. Na een goede, degelijke race kwam ze als 2de over de aankomst na een 2 jaar oudere Braziliaanse atlete in 48”65. Dit was net iets boven haar PR van 48”37 maar Eline behaalde wel een knappe 6ste plaats overall en heel wat punten voor haar schoolteam.

Marie nam als eerste proef deel aan de 200m. Net terug uit blessure was het in de eerste plaats de bedoeling om pijnvrij te lopen. In de 1ste van 2 reeksen liep ze ‘snel rollend’ naar 28”48 (W -0.9) en een 3de plaats. Overall was dit goed voor de 9de tijd.

Na de middag stond de verspringcompetitie voor scholenteams op het programma. Met 58 deelneemsters werd de competitie in 2 groepen ingedeeld. Eline trad aan in de A-groep. Bij haar eerste sprong verbeterde Eline haar PR voor de eerste keer met 1cm en lande na 5m10 (W +1.3). Bij de 2de en 3de poging kwam ze respectievelijk tot 4m84 (W +1.7) en 4m94 (W +0.9). Het beste bewaarde ze voor de laatste sprong. Na een bijna perfecte plank verbeterde Eline voor de 2de keer van de dag haar PR en brengt deze naar 5m16 (W +1.8). In de A-groep behaalde ze hiermee de 16de plaats en in het overall klassement de 20ste plaats met de B-groep erbij. Knap gedaan.

Na Eline was het de beurt aan Marie in het verspringen. Ook hier werd met 40 deelneemsters gekozen om in 2 groepen te springen. Marie werd ingedeeld in de B-groep. Met een verkorte aanloop van 12 passen en net geen plank opende ze met een sprong van 5m06 (W +0.4). Bij de 2de poging trof ze wel de plank en lande ze na 5m40 maar dit was met net iets teveel rugwind van +2.2. Niet tegenstaande was dit een onverwachte prestatie en een bijzonder deugddoende opsteker na haar blessure. De 3de poging was dan 5m04 (W+1.1). In de laatste poging kwam ze met een geldige wind van +0.6 tot een sprong van 5m31. Outdoor is dit goed voor een nieuwe PR maar vooral het pijn vrij springen en de prestatie geeft een enorme vertrouwensboest voor de rest van het seizoen. Met haar sprong van 5m40 won ze bovendien de B-groep en samen met de A-groep behaalde ze een onverwachte mooie 8ste plaats.

Dag 1 was voor zowel Eline als Marie dus volledig geslaagd.

 

Op dag 2, donderdag 17 mei, stonden nog enkele individuele proeven op het programma maar voor Eline en Marie waren er enkel nog de Medley-relays (100m – 200m – 300m – 400m) die op het programma stonden. Ook de 2de dag ging onder een stralende zon (ondanks een voorspeling van 50% kans op regen) van start en de temperatuur liep al snel op boven de 25°.

Eline nam voor haar school de 200m voor haar rekening. Met haar 3 teamgenoten van Don Bosco Zwijnaarde liepen ze in de 3de van 4 reeksen naar een mooie 2de plaats na het Chinese Taipei team. De knappe tijd van 2’20”61 leverde ook een schitterende 7de plaats op en dit bij 28 deelnemende teams.

Voor Marie stond er een voor haar ongebruikelijke 300m op het programma in de medley-relay voor geselecteerde teams. In de 2de van 3 reeksen kwamen ze als 5de over de aankomst en klokten de meisjes een tijd van 2’23”32 af. Goed voor de 13de tijd op 18 deelnemende teams.

Nadat de medley-relays gelopen waren was het tijd om de eindklassementen definitief op te maken.

Eline en haar teamgenoten van Don Bosco Zwijnaarde , De Varé Clara, De Smet Jenna, Syrah Ghijselings, Ester Lagast en Soetkin Hens (allen KAAG), eindigden op een schitterende 8ste plaats op 23 deelnemende ploegen bij de schoolteams. Volgens insiders de beste prestatie ooit van een Vlaamse schoolploeg. De overwinning bij de scholenteams was voor het Duitse ‘Sportgymnasium Magdeburg’ voor de teams van Australië, Frankrijk, Spanje, China, Engeland en Chili.

Marie behaalde met het selectieteam en teamgenoten Lotte Van Lent (AVZK), Britt Algoet (HCO), Ine Borry (SPBO), Fleur Hooyberghs (ACHL) en Marie De Naeyer (ACG), een knappe 11de plaats op 18 deelnemende teams. Hier was de overwinning voor het selectieteam van Engeland en vervolledigden Frankrijk, Brazilië, Taipei en China de top 5.

Na 2 dagen competitie zat de competitie er op en konden Eline en Marie nog 2 dagen nagenieten met culturele en andere activiteiten die op het programma stonden.

Deze ongelooflijke ervaring die Eline en Marie mochten beleven zullen ze zich nog lang herinneren en in de toekomst nog dikwijls over spreken.

Proficiat Eline en Marie.

 

Uitslagen, info en leuke filmpjes kan je in onderstaande link terug vinden:

http://www.isfsports.org/athletics-world-schools-championship-2019-500-young-athletes-29-countries

 

Deelnemende landen:

Boys: Australia, Austria, Algeria, Belarus, Belgium FC, Belgium Flanders, Brazil, Bulgaria, Chile, China, Croatia, Czech Republic, England, Estonia, France, Germany, India, Iran, Israel, Italy, Latvia, Malta, North Macedonia, Portugal, Serbia, Slovakia, Spain, Turkey, Chinese Taipei, Ukraine,

Girls: Australia, Algeria, Belarus, Belgium FC, Belgium Flanders, Brazil, Bulgaria, Chile, China, Croatia, Czech Republic, England, Estonia, France, Germany, India, Iran, Israel, Italy, Latvia, Malta, Portugal, Serbia, Slovakia, Spain, Chinese Taipei, Turkey,

 

Verslag: Pascal Puylaert

Read 225 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.